Country Life in Japan: 田舎暮らし/二拠点生活

Country life in traditional Japanese house

2021年最後の収穫 / Last Harvest in 2021

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畑に残っていた大根と人参を収穫し、これで今年の収穫はすべて終わりました。
次は3月頃から始める予定ですが、それに向けて雑草を抜き、土を少し耕しました。
年明けにはもう少し耕す予定ですが、とりあえず今年はこれで終了です。
去年の今頃は何もなかった状態から、土を入れて頂きライ麦を植えてすき込んだりもみ殻を混ぜたり して土を作り、オクラ、インゲンマメ、大根、シソ、人参、サツマイモ、ジャガイモ… と、初めてにしてはよく出来たと思います。
来年は今年の経験を活かして、もっとよく作れるように頑張ります!

We harvested the radishes and carrots that remained in the kitchen garden, which was the last harvest of this year.
We removed some weeds still there despite winter cold temperature in order to prepare for the next year planting. We will start it around March, and before that, we plan to cultivate the soil to be ready for that.
Taken into consideration that there was nothing in the garden around this time last year, we did well. We obtained the soil from the gardener, planted rye and plowed it inmixed rice husks to make soil, and grew vegetables such as okra, green beans, radishes, perilla, carrots, sweet potatoes, potatoes… It was well done for the first time.
Next year, we will do our best and progress by using this year’s experience.

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